Hurtig og diskret levering
Fri fragt ved køb over 599 kr
Vi er e-mærket
  • Hurtig og diskret levering
  • Fri fragt ved køb over 599 kr
  • Vi er e-mærket
En superheltekvinde ser sig i spejlet, men ser sig selv som en normal person
Sexual Wellness
Content Specialist
Sidst opdateret:31/07/2024

Genopdag Intimiteten: Sex og nydelse efter fødslen

Indholdsfortegnelse

Tillykke! Hvis du har fundet vej til denne artikel, er det sandsynligt, at du for nylig har budt din lille guldklump velkommen eller lige nu går og venter i spænding.

Efter alle graviditetens og fødslens op- og nedture og tilvænningen til det spændende liv som nybagt forælder er det helt naturligt at have spørgsmål, bekymringer eller endda en smule nervøsitet omkring intimitet.

Denne artikel er til dig - uanset om du er eller gerne vil være klar til langsomt at genopdage intimiteten og nydelsen med dig selv eller en partner, eller om du bare er nysgerrig på, hvad der ligger foran dig.

Kom med, når vi udforsker alt fra fysiske og følelsesmæssige forandringer til tips og tricks til at navigere i dit nye kapitel med tålmodighed og selvtillid.

Første fase: Din krop heler

En kvinde kigger ud af et vindue

De første par uger efter fødslen, kendt som postpartum-perioden, handler om at komme sig, hele og tilpasse sig - din krop har trods alt lige skabt liv!

Hver fødselsoplevelse er unik, og det samme gælder restitutionen. Uanset om du har oplevet intensiteten ved en vaginal fødsel eller den omhyggelige helingsproces ved et kejsersnit, har din krop gennemgået en utrolig forvandling.

Omsorg for dig selv spiller en afgørende rolle for din bedring. Tilstrækkelig hvile, ernæring og væske støtter din krop, mens den heler.

Kejsersnit vs. vaginal fødsel

I gennemsnit kan aktive vaginale veer vare fra 4 til 8 timer, mens op til 9 ud af 10 kvinder vil opleve en eller anden form for rift, sår eller episiotomi under fødslen.

Mens selve operationen for et kejsersnit normalt tager mellem 30 og 60 minutter, er restitutionstiden længere, da din krop skal komme sig over både fødslen og operationen. Mens selve indgrebet er relativt hurtigt, er restitutionsprocessen længere sammenlignet med en vaginal fødsel.

Uanset hvilken type fødsel der er tale om, er det ekstremt vigtigt at vente den anbefalede tid, før man er intim igen. Mens nogle kvinder måske slet ikke føler sig godt tilpas ved tanken om at være intime igen, kan andre ikke vente til den dag, hvor de kan have sex igen.

Så hvornår kan jeg have sex igen?

Omkring seks uger efter fødslen vil du sandsynligvis skulle til opfølgende tjek hos din læge.

Det er vigtigt at vente til dette besøg, før du genoptager seksuel aktivitet, da din læge ved kontrollen vil undersøge din krop for at sikre, at alt er helet, så du undgår længere restitutionstid, komplikationer og/eller infektioner.

Selv om din læge måske giver dig grønt lys efter tjekket, betyder det ikke, at du skal begynde at være intim igen med det samme. 

Som de fleste kvinder føler du dig måske ikke følelsesmæssigt eller fysisk klar efter kun 6-8 uger - og det er helt okay! Du skal ikke have dårlig samvittighed; tal åbent med din partner hele vejen igennem.

Kommunikation er alfa og omega

To kvinder krammer hinanden i sengen

Som med alle aspekter af et forhold er åben og ærlig kommunikation afgørende, især i denne periode.

Med den nye rutine med søvnløse nætter, bleskift og verdens bedste kram er det forståeligt, at sex måske ikke er det, du tænker mest på. Hvis du deler dine følelser, din frygt og dine ønsker med din partner, kan det hjælpe dig med at opbygge forståelse og tålmodighed.

Tålmodighedens kraft: Start langsomt ud

Tålmodighed er dit vigtigste værktøj, når du vender tilbage til intimiteten.

Tag tingene i dit eget tempo, og lyt til din krop. Det er normalt, at din lyst ændrer sig, og at du ikke bliver tændt på samme måde, som du plejede, så lad være med at forhaste processen. At skynde sig kan ofte føre til ubehag eller en følelse af pres.

For mange kvinder kan følelsesmæssig nærhed og non-seksuel intimitet skabe et smukt grundlag for at genskabe forbindelsen til deres partner. Dette kan omfatte enkle, kærlige berøringer som fx

  • : At holde i hånd: En så simpel ting som at holde i hånd kan kommunikere hengivenhed og nærvær uden presset fra seksuelle forventninger.
  • At kæle: Uanset om det er i sofaen, i sengen eller mens I beroliger den lille. Hud-mod-hud-kontakt frigiver oxytocin, "kærlighedshormonet", som fremmer tilknytning og afslapning.
  • At tale sammen: Del dine tanker, frygt og håb med din partner. Ærlig kommunikation skaber tillid og styrker jeres bånd.
  • Fælles aktiviteter: Deltag i aktiviteter, som I begge kan lide, f.eks. at lave mad sammen, gå en tur eller bare tilbringe kvalitetstid.
En kvindes ansigt

Genopdag nydelsen

At udforske nydelse og intimitet efter fødslen kræver ofte en periode med tilpasning og tid til at genopdage, hvad der føles godt.

For mange kan det være skræmmende at starte ud med at have penetrerende sex efter fødslen. Dit intimområde ser måske ikke kun anderledes ud, men føles også anderledes. En god måde at komme i gang på er at udforske ikke-penetrerende muligheder for sex. Det kunne være:

  • Erotiskmassage
  • Oralsex
  • Gensidig onani
  • Ydre stimulation
  • Sexlegetøj

Søg professionel hjælp, når det er nødvendigt

Et stetoskop

Nogle gange kan der på trods af din bedste indsats opstå udfordringer, som kræver professionel vejledning.

Uanset om det drejer sig om at håndtere fysisk ubehag, navigere i følelsesmæssige forandringer eller udforske intimitetsproblemer, er det at søge hjælp hos sundhedspersonale eller rådgivere et proaktivt skridt i retning af at genvinde dit generelle og seksuelle velbefindende.

Søg hjælp hvis du oplever

  • Vedvarende smerter eller ubehag under samleje
  • Længerevarende følelsesmæssige problemer, der påvirker intimiteten
  • Vanskeligheder med fysisk restitution eller helbredelsesbekymringer

Når alt kommer til alt...

At omfavne intimitet efter fødslen er en rejse, der er unik for hver kvinde og hvert par.

Din krop har været igennem en utrolig forvandling, og den fortjener omsorg og respekt, så lyt til den og kommuniker åbent med din partner.

Der er ikke noget kapløb om at nå nogen milepæle, så fejr hver eneste sejr, uanset hvor "lille" den er, og hav altid dit velbefindende i fokus.

Husk: Du har bragt liv til verden, og nu begynder du på en ny fase af dit eget liv. Tag imod den kommende rejse med mod, kærlighed og viden om, at du er såååå meget stærkere, end du tror. Held og lykke, mama!

En superheltekvinde ser sig i spejlet, men ser sig selv som en normal person

Lignende blogindlæg